Mother Nature

Hallokes,

Het meest onaangename, naast puberende broers, tijdens studeren is schitterend weer. Het is niet de zin om buiten te genieten van de zon en samenzijn met vrienden dat weegt. Of het idee om in de late namiddag samen te komen te terrasje te doen. Dat heeft 'gelukkig' corona opgelost. Ook niet het idee van de warme zon over je lichaam te voelen terwijl je geniet van een boek.

Nee. Eerder het gevoel van zweet dat zich spreid over je lichaam, plakkerig. Je kleren die aan je lichaam plakken. Je stoel die plots plakbillen geeft. De warmte die je een injectie van loomheid geeft. De wereld vertraagt. Je brein vertraagt. De warmte overmant je concentratie. Het laat jou nog enkel deken aan niet warmte. Je zoekt verfrissing. En hoopt dat het een tijdje fris blijft om toch maar te kunnen studeren.

Moedernatuur
Voor de natuur betekent deze warmte een tijd van droogte. We hebben nu al een tekort aan water en de zomer is nog niet begonnen. Mensen willen een zwembad in hun tuin in corona tijden. We verspillen liters water aan ons perfecte gras. Droogte is iets wat we al langer dan vandaag kennen. Maar de periodes van droogte worden als maar langer. En dat kan je aan de klimaatopwarming linken.

Opwarming van de aarde
De klimaatopwarming is de stijging van wereldtemperatuur sinds de pre-industriële periode. Deze opwarming brengt veel gevolgen te weeg. Zo zijn de regenvalpatronen veranderd en is er sprake van woestijnvorming op verschillende plaatsen.
De klimaatopwarming 
De klimaatopwarming wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer, wat op zijn beurt het gevolg is van de sterke bevolkingsgroei en toename van menselijke activiteiten, zoals gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en nog veel meer. Sinds begin eenentwintigste eeuw zijn ook het publiek en politici in meerderheid de mening toegedaan dat er een klimaatprobleem bestaat en dat dit in belangrijke mate het gevolg is van menselijk handelen. Alle grote klimaatveranderingen hebben een ontwrichtende werking en hebben eerder geleid tot het uitsterven van vele soorten dieren, de migratie van populaties en grote veranderingen in het landoppervlak en de oceaancirculatie. De snelheid van de huidige klimaatverandering is sneller dan de meeste eerdere veranderingen, waardoor adaptatie voor de natuur en aanpassing voor de menselijke maatschappij moeilijker is.

Toekomst
Als we niet snel onze gewoontes aanpassen zullen de gevolgen helemaal niet omkeerbaar zijn. En daar is nu al sprake van. Zullen binnen honderd jaar onze huizen en ons hele bestaan op het water hebben staan. Zoals Venetië ooit begon? Of zullen we ons bestaan gewoon verder zetten onder water? Of zal ons bestaan in gedrang komen?
Bronnen:


Reacties

Populaire posts